Żur z ziemniakami. Prawdziwy rarytas.

Żurek z ziemniakami.

Pyszna zupa często mylona z zalewajką. Jest to jednak zupa gotowana na wywarze z wieprzowiny (można oczywiście użyć innego wywaru jednak do żuru najlepiej pasuje właśnie wieprzowina). Na wywar idealnie pasowało będzie żeberko lub wywar z golonki. Należy zlać tłuszcz i dodać warzywa (polecam suszone mieszanki warzywne), liść laurowy, ziele angielskie i wędzonkę. Doskonale pasują podsmażone skwarki z boczku lub podgardla, ewentualnie kość wędzona. Po ugotowaniu wywaru dodajemy ziemniaki. Generalnie mogą się nawet rozgotować w zupie nadadzą jej zawiesistości. Kiedy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy zakwas. Zagotowujemy. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę  i doprawiamy. Idealnie pasuje majeranek choć namawiam do dodania szczypty tymianku, sól morska i świeżo mielony pieprz. Dodatkowo zupkę można okrasić świeżo podsmażoną cebulka i wedle uznania chrzanem.